Nieuws over de coronacrisis: aangepaste openingstijden en extra maatregelen om risico's te verkleinen.

Voordelen van Elektrisch rijden

ook nieuwe Corsa gaat elektrisch!

24 mei 2019 - 12:02

Opel is klaar voor de toekomst. De succesvolle Ampera-e wordt overladen met prijzen en nieuwe elektrische modellen zijn in aantocht. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van elektrisch rijden? Naast krachtige prestaties, een fluisterstille aandrijflijn en een comfortabel rijgedrag heeft elektrisch rijden nog veel meer voordelen. We zetten er voor u een paar op een rij.

Hoe werkt een elektrische auto?

U zou het misschien niet verwachten, maar de aandrijflijn van een elektrische auto is een stuk simpeler dan die van een brandstofauto. Een elektrische auto heeft één, twee of soms zelfs vier elektromotoren. Een elektromotor is veel compacter, lichter, stiller en efficiënter dan een brandstofmotor. De omwentelingen in de motor worden door een omvormer van gelijkstroom naar wisselstroom omgezet. Dankzij een traploze krachtoverbrenging naar de wielen is er geen versnellingsbak nodig. De benodigde energie halen de elektromotoren uit een accupakket dat vaak in de bodemsectie van een auto verwerkt zit.

Hoeveel CO2 bespaart u met een elektrische auto?

Een elektrische auto stoot tijdens het rijden geen CO2 uit, maar bij het opwekken van de stroom en de productie van de batterij komt er wel CO2 vrij. Volgens een onderzoek van TNO stoot een elektrische auto (opgeladen met grijze stroom) in vergelijking met een benzineauto 35 tot 55% minder CO2 uit. Ten opzichte van een hybride- of dieselauto is het voordeel kleiner, maar nog altijd 30 tot 50%. Volgens de berekeningen van TNO stoot een elektrische auto op volledig groene stroom zelfs 85% minder CO2 uit dan een conventionele brandstofauto. 

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

De prijzen van openbare laadstations variëren enorm, maar een goede indicatie is op het moment van schrijven 30 tot 64 eurocent per kWh. Wanneer het mogelijk is, is het gunstiger om de auto thuis of bij een laadpaal op het werk op te laden. Dan kost het rijden op stroom grofweg de helft van rijden op fossiele brandstof. De kosten per kilometer zijn afhankelijk van een aantal factoren: slijtage, verbruik, belasting en verzekering. Een elektrische auto heeft minder draaiende delen, waardoor er minder slijtage ontstaat en u minder vaak naar de werkplaats hoeft. Daarentegen slijten de banden van een elektrische auto sneller door het hoge(re) gewicht en het vele koppel. Maar voor een elektrische auto hoeft u geen wegenbelasting te betalen, dus dat scheelt weer. Voor de zakelijke rijder is de Ampera-e ook in 2019 zeer aantrekkelijk door de lage bijtelling van 4%. Dankzij het klimaatakkoord nemen de voordelen van elektrisch rijden alleen maar toe. Tot 2030 wordt namelijk de wegenbelasting op benzine- en dieselauto’s systematisch verhoogd.

Kan ik ook thuis laden?

Zeker weten! U kunt uw elektrische auto ook gewoon thuis opladen en dat is bijna net zo eenvoudig als het opladen van uw smartphone. Afhankelijk van het type laadpunt dient u een laadpas te gebruiken of kunt u gewoon de stekker in- en uitpluggen voor het opladen van uw auto. Als uw meterkast niet ouder is dan 1970 of na die tijd is vernieuwd kan er doorgaans zonder problemen een laadpunt bij uw huis geïnstalleerd worden. U heeft hierbij keuze uit verschillende opties: wandlader 3,7 kW, laadpunt 7,4 kW, laadpunt met contactdoos of met een vaste kabel. Heeft u geen eigen grond waarop u uw auto kunt parkeren, dan biedt een openbaar laadpunt uitkomst.

Opel Goes Electric

Opel zet de komende jaren vol in op elektrificatie van het modellen aanbod. In 2019 wordt een volledig elektrische variant van de nieuwe Corsa geïntroduceerd. De nieuwe Corsa maakt elektrisch rijden voor een breed publiek bereikbaar. Het wordt een elektrische auto voor iedereen. Ook volgt er in 2019 een plug-in hybrideversie van de succesvolle Opel Grandland X. De hybride aandrijflijn levert een vermogen van 220kW (300pk) en is voorzien van e-All Wheel Drive-technologie. De geheel nieuwe, middenklasse bestelwagen Vivaro is vanaf 2020 ook met elektrische aandrijving leverbaar. En ook de nieuwe generatie van de succesvolle, compacte Opel Mokka X komt in een volledig elektrische uitvoering. In 2021 volgt er een volledig elektrische variant van de onlangs geïntroduceerde Zafira Life. In 2024 is er van elk Opel-model een geëlektrificeerde variant beschikbaar.

Zesde generatie Opel Corsa gaat elektrisch

Met de elektrische variant van het populairste Opel-model – waarvan Opel er sinds de wereldpremière in 1982 al ruim 13,6 miljoen stuks verkocht – haalt Opel elektrische mobiliteit uit zijn nichebestaan. De Corsa heeft miljoenen mensen mobiel gemaakt en gaat nu een stap verder door emissievrije mobiliteit bereikbaar te maken voor velen. De orderboeken van de nieuwe Corsa-e, zijn inmiddels geopend.

  • Nieuwe Opel Corsa-e met 330 km actieradius (volgens WLTP) 
  • Krachtige prestaties dankzij 100 kW (136 pk) elektromotor
  • Innovatieve actieve veiligheid, onder meer dankzij Adaptive Speed Assistance
  • IntelliLux LED Matrix-verlichting voor het eerst beschikbaar in deze klasse

Ampera-e: een aanrader

De Opel Ampera-e is er vanaf €46.699. De ruime 5-persoons MPV heeft een krachtige 150kW (204pk) elektromotor en kan 380km rijden op één acculading (WLTP). De aanschafprijs is hoger dan die van een vergelijkbaar benzine- of dieselmodel, maar de Ampera-e heeft dan ook standaard een zeer rijke uitrusting, zoals verwarmbare voorstoelen, een verwarmbaar stuurwiel en het Intellilink-infotainmentsysteem met uitstekende connectiviteit en smartphone-integratie via Apple CarPlay. Ook een draadloze smartphone-oplader en 4 USB-aansluitingen zijn standaard aanwezig. Door de stijgende populariteit van elektrische auto’s, stijgt ook de restwaarde. Dat betekent dat de afschrijving steeds gunstiger wordt. Elke Ampera-e heeft daarnaast standaard acht jaar/160.000km garantie op het accupakket.

Heeft u een vraag?